Vodnik za pomladno čiščenje za alergike

Prišla je pomlad! Toda v zaprtih prostorih se skriva za celo zimo sezonskih alergenov, zaradi katerih se lahko spet pojavijo vaše alergije. Spoznajte nekaj hitrih nasvetov za čiščenje, s katerimi boste lažje zadržali alergije, da boste lahko šli ven in uživali v dnevu.

Vodnik za pomladno čiščenje za alergike

Prišla je pomlad! Toda v zaprtih prostorih se skriva za celo zimo sezonskih alergenov, zaradi katerih se lahko spet pojavijo vaše alergije. Spoznajte nekaj hitrih nasvetov za čiščenje, s katerimi boste lažje zadržali alergije, da boste lahko šli ven in uživali v dnevu.

Spalnica in dnevna soba

Prav neverjetno je, če pomislite na to, da približno tretjino svojega življenja preživimo v postelji.1 In če ste taki kot večina družin, veliko časa preživite tudi na kavču. Če želite uživati v svoji spalnici in dnevni sobi ter hkrati držati alergene pod nadzorom, preberite te nasvete za čiščenje pomladi in kasneje.

SPOMLADANSKO GLOBINSKO ČIŠČENJE2

 • Na vseh blazinah in vzmetnicah uporabite posteljnino z alergeno pregrado in prevleke proti pršicam na zadrgo, da zmanjšate izpostavljenost pršicam med spanjem. Če je mogoče, si omislite pralne prevleke za oblazinjeno pohištvo.
   
 • Odstranite ali podarite neuporabljene predmete, na katerih se nabira prah, kot so knjige, drobnarije, velike sobne rastline, volnene odeje, pletene košare, napolnjene z neprebranimi revijami, in predmeti pod posteljo.3
   
 • Operite posteljo hišnega ljubljenčka in bodite posebej pozorni na njegova najljubša mesta za poležavanje. Na primer, če se mačka najraje zadržuje na okenski polici, pazljivo očistite vse okenske police.
   
 • Plišaste živali vsaj eno uro sušite v sušilniku pri visoki temperaturi, da zmanjšate število pršic, ki so se pozimi nastanile v polnilu.3
   
 • Operite zimska oblačila, da odstranite alergene, preden jih pospravite do naslednjega leta. Karton zadržuje vlago in je vir hrane za plesen ,4 zato svoja zimska oblačila shranjujte v vrečkah z zadrgami ali v plastičnih posodah, ki jih je preprosto očistiti prahu.5
   

NAJ BO ČISTO VSE LETO

 • Vsak teden operite prevleke za blazine, rjuhe in odeje v vodi s temperaturo 60 °C (ali pri nastavitvi »vroče«), da zmanjšate količino pršic in prhljaja hišnih ljubljenčkov.
   
 • Redno čistite vse površine z vlažno krpo. Ne uporabljajte suhe krpe ali omela, saj lahko tako dvignete prah.
   
 • Tedensko sesajte preproge in oblazinjeno pohištvo. Uporabite tudi HEPA -filter, da ujamete alergene, ki lahko preidejo skozi izpuh vakuuma.
   
 • Prepovejte družinskemu hišnemu ljubljenčku vstop v spalnico, da čim bolj zmanjšate izpostavljenost prhljaju hišnih ljubljenčkov.

Kopalnica

Spore plesni uspevajo v toplih, vlažnih prostorih, kot so kopalnice. Upoštevajte te kratke nasvete za zmanjšanje količine teh nadležnih alergenov.

SPOMLADANSKO GLOBINSKO ČIŠČENJE

 • Vso vidno plesen očistite s čistilno raztopino za odstranjevanje plesni in površino popolnoma posušite.6
   
 • Odstranite ostanke mila, ki se lahko naberejo na ploščicah in zavesah za prho ter so gojišče za spore plesni.6
   
 • Preverite in popravite puščajoče cevi pod umivalnikom, tušem in kadjo ter za straniščem.6
   

NAJ NE BO VLAGE

 • Med prhanjem obrnite izpušni ventilator ali odprite okno, da zmanjšate nabiranje vlage.
   
 • Ostanke vode na umivalniku in pultu takoj obrišite.7
Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

Spore plesni imajo rade temne, vlažne prostore in se izogibajo soncu. Zato imejte zavese ali senčila čez dan razgrnjena, da v notranjost spustite spomladansko sonce.

Pralnica

Vročina in vlaga, ki ju proizvajajo pralnice, sta odlična pogoja za rast spor plesni. Upoštevajte te preproste nasvete, da ohranite plesen pod nadzorom.


SPOMLADANSKO GLOBINSKO ČIŠČENJE

 • Če imate pralni stroj s sprednjim polnjenjem, preverite rast plesni ter očistite gumijasto tesnilo in notranjost vrat.8
   
 • Prepričajte se, da sušilni stroj pravilno odzračuje zunaj stanovanja.8
   

NAJ BO ČISTO VSE LETO

 • Takoj odstranite oblačila iz pralnega stroja in pustite vrata odprta, ko ga ne uporabljate, da zmanjšate količino vlage in nabiranje plesni.8
   
 • S higrometrom, ki ga lahko najdete v večini trgovin s strojno opremo, spremljajte raven vlažnosti v pralnici. Vlažnost naj ne bo višja od 50 %. Če se raven vlage začne dvigati, vklopite razvlaževalnik zraka.9

Uživajte v svežem pomladnem zraku

Zdaj, ko je v notranjosti vse čisto, je čas, da gremo ven na svež pomladni zrak. Oglejte si te preproste nasvete za otroke in odrasle, da boste lažje uživali na prostem in preprečili, da bi sezonski alergeni vdrli v notranjost.