Nasveti za lajšanje alergije v jesenskem času

Sprožilci sezonskih alergij se lahko skrijejo kjer koli. A s temi preprostimi nasveti za lajšanje alergij jesenska zabava za vas in vaše male pošasti ne more biti tako strašna.

Nasveti za lajšanje alergije v jesenskem času

Sprožilci sezonskih alergij se lahko skrijejo kjer koli. A s temi preprostimi nasveti za lajšanje alergij jesenska zabava za vas in vaše male pošasti ne more biti tako strašna.

Zabava na prostem

Če se odpravite na strašno vožnjo skozi nasad buč, nabirate jabolka v lokalnem sadovnjaku ali pa le igrate prijateljsko igro nogometa na dvorišču, vam bodo ti hitri nasveti za lajšanje alergij pomagali zmanjšati izpostavljenost jesenskim alergenom, da boste lahko dlje časa uživali na prostem.

PAZITE NA KOLIČINO CVETNEGA PRAHU

Cvetni prah v zraku je navadno največja v suhih, vročih in vetrovnih dneh. Zato se v teh časih čim bolj izogibajte dejavnostim na prostem.1 Pazite tudi na raven cvetnega prahu v svojem območju, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete.

Oblecite se primerno

Pravi letni čas je za maskiranje. Preizkusite na primer videz neznanca ali hollywoodskega glamurja s prevelikimi očali in kapo, saj boste tako zmanjšali količino spor in cvetnega prahu, ki pristanejo na vaših očeh in laseh, ko ste na prostem.

Naj ostane zunaj

Čevlji, oblačila in lasje so lahko pravi magneti za spore plesni in cvetni prah. Da boste lažje omejili količino alergenov, ki pridejo v notranjost, takoj po vrnitvi domov odstranite čevlje in oblačila ter se stuširajte. Če nimate časa za tuširanje, si vsaj dobro umijte roke in obraz.

Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

Na vlažnih površinah se lahko kolonije plesni pojavijo v 24–48 urah in še naprej hitro rastejo, če hitro ne zmanjšamo vlage in odstranimo spor.

Jesenska vrtna opravila

Jeseni je tako zelo zanimivo opazovati, kako se listje spreminja iz zelene v mavrico čudovitih barv. Toda ko listje odpade na tla, so ti lepi kupi vlažnega listja popolno skrivališče za spore plesni in cvetni prah . Grabljenje jesenskega listja in opravljanje drugih podobnih del lahko te alergene dvigne v zrak in tako sproži vaše alergijske simptome. Sledite tem preprostim nasvetom za zmanjšanje izpostavljenosti.

Bodite skrbni pri odstranjevanju

Na mokrem in razpadajočem listju lahko rastejo plesni in se nabirajo spore cvetnega prahu. Kupe mokrega listja odstranite z dvorišča takoj, ko je to mogoče.

Prelaganje zunanjih opravil

Najbolje je, da se alergiki na cvetni prah in plesni izogibajo opravilom na prostem, če je mogoče. Razmislite o tem, da najamete nekoga, ki bo pomagal, ali dodelite opravila, kot sta grabljenje listja in košnja travnika, drugemu družinskemu članu, ki ne trpi za alergijami.2

Filtrirajte jesenske sprožilce

Če morate delo okrog hiše opraviti sami, nosite masko za prah, da zmanjšate izpostavljenost cvetnemu prahu in sporam plesni pri grabljenju listja, vrtnarjenju ali košnji trate. Najdete jih lahko v lekarnah in centrih za dom.3

Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

Izrezljane buče, zlasti tiste z odstranjenimi stebli, so dovzetnejše za zbiranje vlage na dnu, kar lahko vodi do rasti plesni. Namesto rezljanja se buč lotite z barvami, markerji, bleščicami in nalepkami. Svojo bučo lahko tudi poškropite z domačim oljem poprove mete, za katerega velja, da ima protiglivične lastnosti, ki lahko zmanjšajo rast plesni.

Okraski in maškarada

Vaš najljubši starodobni kostum ter jesenske dekoracije in maske, ki ostanejo več mesecev v shrambi, so lahko pravi magnet za pršice in spore plesni. Sledite tem preprostim nasvetom za zmanjšanje izpostavljenosti.

Čiščenje kostumov

Poskrbite, da ne boste preveč kihali na sosedovi zabavi za noč čarovnic. Svoje kostume operite v vroči vodi in jih pred uporabo posušite v sušilnem stroju, da uničite pršice in spore plesni. Najprej preverite nalepko z navodili za čiščenje kostuma.

Pametno shranjevanje

Kostumi in okraski so pogosto shranjeni v kartonskih škatlah v vlažnih okoljih, kot so kleti, garaže ali podstrešja. To je velika napaka. Karton zadržuje vlago ter predstavlja vir hrane za plesen in raj za pršice. Namesto tega kostume in okraske shranjujte v nepremočljivih plastičnih zabojih in v prostorih, kjer so shranjeni, uporabite razvlaževalnik, da ohranite raven vlažnosti pod 50 %.