Preprečite zimsko smrkanje

Če ste upali, da bodo pozimi vaši alergijski simptomi prešli v hibernacijo, žal nimate sreče. Če imate trajni alergijski rinitis ali celoletne alergije , je tukaj vaš akcijski načrt za zimske alergije.

Preprečite zimsko smrkanje

Če ste upali, da bodo pozimi vaši alergijski simptomi prešli v hibernacijo, žal nimate sreče. Če imate trajni alergijski rinitis ali celoletne alergije , je tukaj vaš akcijski načrt za zimske alergije.

Preprosti nasveti za lajšanje zimskih alergij

Obstaja več kot 200 različnih alergenov. Nekateri alergeni se lahko obdržijo še dolgo po začetku hladnega vremena.

Pogosti povzročitelji zimskih alergij so pršice , živalski prhljaj in spore plesni. Če pa živite v toplejšem podnebju ali tja potujete, se lahko pojavijo tudi alergije na cvetni prah . Kar je še huje, preživljanje več časa v zaprtih prostorih z zaprtimi okni lahko poveča izpostavljenost tem alergenom. Lahko vam pomagamo s preprostimi nasveti za zatiranje sprožilcev zimskih alergij.

Alergije na pršice

Pršice so mikroskopske žuželke, ki živijo od odmrle človeške kože in prhljaja hišnih ljubljenčkov ter jih najdemo tam, kjer se nabirajo prašni delci. Tudi če ste mahnjeni na čistočo, svojega doma ne morete popolnoma zaščititi pred tem notranjim alergenom, a v nadaljevanju lahko najdete nekaj hitrih nasvetov za zmanjšanje izpostavljenosti.

Odstranite prah

 • Na vzmetnicah in blazinah uporabite protialergijske prevleke. Med potovanjem s seboj vzemite nekaj prevlek za blazine.
   
 • Redno perite vso posteljnino in odeje v vroči vodi (vsaj 60 °C). Najprej preverite navodila za pranje.
   
 • Zmanjšajte količino pršic z uporabo razvlaževalnika zraka, da ohranite vlažnost v svojem domu pod 50 %.
   

Za več nasvetov glede alergij na prah preberite vse o pršicah.

Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

V povprečnem domu se lahko vsako leto nabere skoraj 20 kilogramov prahu.1 V samo enem gramu prahu se lahko skriva na stotine mikroskopskih pršic.

Alergija na prhljaj hišnih živali

Vaše alergijske reakcije ne povzroča dlaka hišnega ljubljenčka. Gre za beljakovine, ki se pojavljajo v živalskem prhljaju (odmrlih kožnih celicah), slini ali urinu. Ti delci so tako lahki, da se lahko primejo čevljev, oblačil in las.2 To pomeni, da lahko vstopijo v vaš dom.

Ukrotite alergijo na hišne živali

 • Po vrnitvi domov pred vrati odstranite čevlje, vrzite oblačila v perilo in se stuširajte. Nimate časa za tuširanje? Umijte si vsaj roke in obraz.
   
 • Tedensko pometajte tla in čistite preproge s sesalnikom z dvoslojno mikrofiltrsko vrečko ali HEPA -filtrom, da zajamete alergene hišnih ljubljenčkov.
Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

Pri alergijah na hišne živali večina ljudi najprej pomisli na pse in mačke. Toda beljakovine v prhljaju hišnih živali, ki povzročajo alergije, najdemo tudi pri hrčkih, zajcih, skakačih, morskih prašičkih in drugih živalih.2

Alergija na plesni

Notranje plesni vse leto izločajo spore in se skrivajo na vlažnih mestih, kot so kleti, kopalnice, pralnice, podstrešja, hladilniki in okenske police. Ker plesen uspeva v vlažnih prostorih, so simptomi alergije na plesni pogostejši v poletnih mesecih, ko je vroče in vlažno. Lahko pa so prisotne tudi skozi vse leto v toplih podnebjih in povsod, kjer se v vašem domu nabira vlaga.4

Nadzirajte vlago in s tem plesni

 • Suha območja, ki se pogosto zmočijo, kot so pulti in pralni stroji s sprednjim polnjenjem. Pazite, da kakršno koli puščanje hitro odpravite.5
   
 • Med kuhanjem odprite okno ali uporabite napo nad štedilnikom ter ventilator v kopalnici, da odstranite dodatno vlago pri kuhanju in prhanju.5
   
 • V trgovini s strojno opremo poiščite poceni higrometer (merilnik vlažnosti) za merjenje ravni vlage v svojem domu.6 Ko se stopnja vlage dvigne nad 50 %, uporabite razvlaževalnik zraka.

Alergija na cvetni prah

Če pa živite v toplejšem podnebju ali tja potujete, se lahko alergije na cvetni prah pojavijo tudi pozimi.

Pustite cvetni prah zunaj

 • Pazite na raven cvetnega prahu v svojem območju, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete.
   
 • V dneh, ko je količina cvetnega prahu še posebej velika, se po možnosti izogibajte dejavnostim na prostem.
   
 • Po prihodu domov odstranite čevlje, stuširajte se in preoblecite, da ne boste vnašali cvetnega prahu. Umijte si vsaj roke in obraz.7
Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

Prhljaj živali, cvetni prah in spore plesni so tako lahki, da se lahko prilepijo na vaša oblačila, čevlje in lase. Če želite preprečiti, da bi ti sprožilci alergij prišli v notranjost, pred vstopom v stanovanje odstranite čevlje, nato pa se hitro stuširajte in preoblecite. Nimate časa za tuširanje? Umijte si vsaj roke in obraz.

Bi to lahko bil prehlad?

Se sprašujete, ali vaše stanje povzroča alergija ali prehlad? Tu je pet načinov, kako prepoznati razliko.