Preprečite zimsko smrkanje

Če ste upali, da bodo pozimi vaši alergijski simptomi prešli v hibernacijo, žal nimate sreče. Če imate trajni alergijski rinitisX alergijski rinitis
Alergijski rinitis je bolezensko stanje, ki ga povzroča pretirana reakcija imunskega sistema na alergene iz rastlin, prahu, plesni in živali. Pogosti simptomi vključujejo kihanje, izcedek iz nosu, srbeče in vodene oči, srbenje nosu ali grla.
ali celoletne alergije, je tukaj vaš akcijski načrt za zimske alrinitisX rinitis
Vnetje nosne sluznice.
ali celoletne alergijeX celoletne alergije
Značilno pretiran odziv imunskega sistema na nekatere alergene (glejte: Alergeni), ki se pojavljajo v zaprtih prostorih, kot so spore plesni, živalski prhljaj, ščurki ali pršice. Alergije v zaprtih prostorih skupno imenujemo tudi celoletne alergije. Celoletne alergije navadno trajajo dlje časa kot…
, je tukaj vaš akcijski načrt za zimske alergije.

Image

Preprosti nasveti za lajšanje zimskih alergij

Obstaja več kot 200 različnih alergenov. Nekateri alergeni se lahko obdržijo še dolgo po začetku hladnega vremena.

Pogosti povzročitelji zimskih alergij so pršiceX pršice
Pogost sprožilec celoletnih alergij. To so mikroskopske pršice, ki živijo v vlaknih blazin, vzmetnic, odej in preprog. Živijo od naših odmrlih kožnih celic. Vdihavanje njihovih iztrebkov lahko povzroči alergijske reakcije, kot so izcedek iz nosu, kihanje in zamašen nos.
, živalski prhljaj in spore plesni. Če pa živite v toplejšem podnebju ali tja potujete, se lahko pojavijo tudi alergije na cvetni prahX cvetni prah
Drobna praškasta snov, običajno rumene barve, sestavljena iz mikroskopskih zrn, ki se izločajo iz moškega dela cveta, imenovanega prašniki, ali iz moškega storža drevesa.
. Kar je še huje, preživljanje več časa v zaprtih prostorih z zaprtimi okni lahko poveča izpostavljenost tem alergenom. Lahko vam pomagamo s preprostimi nasveti za zatiranje sprožilcev zimskih alergij.

an outline of a cloud

Alergije na pršice

PršiceX Pršice
Pogost sprožilec celoletnih alergij. To so mikroskopske pršice, ki živijo v vlaknih blazin, vzmetnic, odej in preprog. Živijo od naših odmrlih kožnih celic. Vdihavanje njihovih iztrebkov lahko povzroči alergijske reakcije, kot so izcedek iz nosu, kihanje in zamašen nos.
so mikroskopske žuželke, ki živijo od odmrle človeške kože in prhljaja hišnih ljubljenčkov ter jih najdemo tam, kjer se nabirajo prašni delci. Tudi če ste mahnjeni na čistočo, svojega doma ne morete popolnoma zaščititi pred tem notranjim alergenom, a v nadaljevanju lahko najdete nekaj hitrih nasvetov za zmanjšanje izpostavljenosti.

Odstranite prah

 • Na vzmetnicah in blazinah uporabite protialergijske prevleke. Med potovanjem s seboj vzemite nekaj prevlek za blazine.
   
 • Redno perite vso posteljnino in odeje v vroči vodi (vsaj 60 °C). Najprej preverite navodila za pranje.
   
 • Zmanjšajte količino pršic z uporabo razvlaževalnika zraka, da ohranite vlažnost v svojem domu pod 50 %.
   

Za več nasvetov glede alergij na prah preberite vse o pršicah.

Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

V povprečnem domu se lahko vsako leto nabere skoraj 20 kilogramov prahu.1 V samo enem gramu prahu se lahko skriva na stotine mikroskopskih pršic.

an outline of a cloud

Alergije na prhljaj hišnih živali

Vaše alergijske reakcije ne povzroča dlaka hišnega ljubljenčka. Gre za beljakovine, ki se pojavljajo v živalskem prhljaju (odmrlih kožnih celicah), slini ali urinu. Ti delci so tako lahki, da se lahko primejo čevljev, oblačil in las.2 To pomeni, da lahko vstopijo v vaš dom.

Ukrotite alergije na hišne živali

 • Po vrnitvi domov pred vrati odstranite čevlje, vrzite oblačila v perilo in se stuširajte. Nimate časa za tuširanje? Umijte si vsaj roke in obraz.
   
 • Tedensko pometajte tla in čistite preproge s sesalnikom z dvoslojno mikrofiltrsko vrečko ali HEPAX HEPA
  Visokozmogljiv zračni filter za delce (HEPA), ki odstranjuje delce v zraku tako, da jih potiska skozi plasti z mikroskopskimi porami, kjer so zajeti.
  -filtrom, da zajamete alergene hišnih ljubljenčkov.
Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

Pri alergijah na hišne živali večina ljudi najprej pomisli na pse in mačke. Toda beljakovine v prhljaju hišnih živali, ki povzročajo alergije, najdemo tudi pri hrčkih, zajcih, skakačih, morskih prašičkih in drugih živalih.2

an outline of a cloud

Alergije na plesni

Notranje plesni vse leto izločajo spore in se skrivajo na vlažnih mestih, kot so kleti, kopalnice, pralnice, podstrešja, hladilniki in okenske police. Ker plesenX plesen
Parazitske mikroskopske glive (kot je alternarija), ki lebdijo v zraku kot cvetni prah. Spore plesni so pogost sprožilec alergij in se pojavljajo na vlažnih območjih, kot so kleti ali kopalnice, pa tudi na prostem v travi, kupih listja, senu, mulču ali pod gobami.
uspeva v vlažnih prostorih, so simptomi alergije na plesni pogostejši v poletnih mesecih, ko je vroče in vlažno. Lahko pa so prisotne tudi skozi vse leto v toplih podnebjih in povsod, kjer se v vašem domu nabira vlaga.4

Nadzirajte vlago in s tem plesni

 • Suha območja, ki se pogosto zmočijo, kot so pulti in pralni stroji s sprednjim polnjenjem. Pazite, da kakršno koli puščanje hitro odpravite.5
   
 • Med kuhanjem odprite okno ali uporabite napo nad štedilnikom ter ventilator v kopalnici, da odstranite dodatno vlago pri kuhanju in prhanju.5
   
 • V trgovini s strojno opremo poiščite poceni higrometer (merilnik vlažnosti) za merjenje ravni vlage v svojem domu.6 Ko se stopnja vlage dvigne nad 50 %, uporabite razvlaževalnik zraka.
an outline of a cloud

Alergije na cvetni prah

Če pa živite v toplejšem podnebju ali tja potujete, se lahko alergije na cvetni prahX cvetni prah
Drobna praškasta snov, običajno rumene barve, sestavljena iz mikroskopskih zrn, ki se izločajo iz moškega dela cveta, imenovanega prašniki, ali iz moškega storža drevesa.
pojavijo tudi pozimi.

Pustite cvetni prah zunaj

 • Pazite na raven cvetnega prahu v svojem območju, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete.
   
 • V dneh, ko je količina cvetnega prahuX količina cvetnega prahu
  Izmerjena količina cvetnega prahu v zraku. O količini se običajno poroča pri treh vrstah cvetnega prahu: trave, dreves in plevela. Meri se količina delcev na kubični meter zraka, ki se izrazi z ustrezno ravnjo: odsotna, nizka, zmerna, visoka ali zelo visoka.
  še posebej velika, se po možnosti izogibajte dejavnostim na prostem.
   
 • Po prihodu domov odstranite čevlje, stuširajte se in preoblecite, da ne boste vnašali cvetnega prahu. Umijte si vsaj roke in obraz.7
Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

Prhljaj živali, cvetni prah in spore plesni so tako lahki, da se lahko prilepijo na vaša oblačila, čevlje in lase. Če želite preprečiti, da bi ti sprožilci alergij prišli v notranjost, pred vstopom v stanovanje odstranite čevlje, nato pa se hitro stuširajte in preoblecite. Nimate časa za tuširanje? Umijte si vsaj roke in obraz.

an outline of a cloud

Bi to lahko bil prehlad?

Se sprašujete, ali vaše stanje povzroča alergijaX alergija
Pretiran odziv imunskega sistema na snov, ki je običajno neškodljiva.
ali prehlad? Tu je pet načinov, kako prepoznati razliko.

LAHKO VEČ

Claritine® kombo

Claritine® kombo

Zdravilo Claritine® kombo blaži simptome, ki spremljajo alergijski rinitis (seneni nahod) in virusni rinitis. Blaži simptome, kot so kihanje, smrkanje ter srbenje nosu, odmaši nos in srbenje ter solzenje oči.

Claritine® S

Claritine® S

Zdravilo Claritine® S lajša simptome, povezane z alergijskim rinitisom, kot so kihanje, izcedek iz nosu ali srbenje nosu in pekoč občutek v očeh ali srbenje oči.