Alergija ali prehlad? – Caritine® S

Gre za alergijo ali prehlad?

Prišla je zima in z njo tudi čas prehladov. Ker pa imajo prehladi in alergije veliko podobnih simptomov, je težko ugotoviti, ali gre za alergijo ali pa se vas samo nekaj loteva. Tu so načini, ki vam pomagajo ugotoviti nekatere razlike med alergijami in prehladom, da boste lahko našli pravo olajšanje za svoje simptome.

Divider

Kaj je alergija?

Če imate alergijo to pomeni, da vaš imunski sistemX imunski sistem
Obrambni sistem telesa, ki nas varuje pred okužbami in tujki.
snov, ki je za večino ljudi običajno neškodljiva, zaznava kot grožnjo in preide v obrambni način. Te snovi, ki lahko prihajajo iz virov, kot so cvetni prahX cvetni prah
Drobna praškasta snov, običajno rumene barve, sestavljena iz mikroskopskih zrn, ki se izločajo iz moškega dela cveta, imenovanega prašniki, ali iz moškega storža drevesa.
, živalski prhljaj, plesenX plesen
Parazitske mikroskopske glive (kot je alternarija), ki lebdijo v zraku kot cvetni prah. Spore plesni so pogost sprožilec alergij in se pojavljajo na vlažnih območjih, kot so kleti ali kopalnice, pa tudi na prostem v travi, kupih listja, senu, mulču ali pod gobami.
in pršiceX pršice
Pogost sprožilec celoletnih alergij. To so mikroskopske pršice, ki živijo v vlaknih blazin, vzmetnic, odej in preprog. Živijo od naših odmrlih kožnih celic. Vdihavanje njihovih iztrebkov lahko povzroči alergijske reakcije, kot so izcedek iz nosu, kihanje in zamašen nos.
, se imenujejo alergeni. AlergijaX Alergija
Pretiran odziv imunskega sistema na snov, ki je običajno neškodljiva.
ni nalezljiva.

an outline of a cloud

Kaj je prehlad?

Prehlad se pojavi, ko virusu uspe priti v telo. Vaš imunski sistemX imunski sistem
Obrambni sistem telesa, ki nas varuje pred okužbami in tujki.
se na tujek odzove tako, da napade virus. Nekateri prehladni simptomi, kot sta izcedek iz nosu in zamašen nos, so lahko zelo podobni alergijam, zato je včasih težko ugotoviti razliko. Prehlad je nalezljiv. Prenese se lahko s kihanjem, kašljanjem ali stikom z osebo, ki je prehlajena.1, 2

an outline of a cloud

Običajne značilnosti alergij v primerjavi s prehladom
 

Tabela alergije in prehlada, ki opisuje nekatere pogoste simptome obeh.
an outline of a cloud

Spoznajte nekaj razlik med alergijo in prehladom

Alergije in prehlad lahko imajo podobne simptome, zato je tu nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala ugotoviti, ali morate poseči po izdelku Claritine® S ali pa le nekaj časa ostati pod odejo s toplo juho in svojimi najljubšimi oddajami:

1. Kako hitro so se pojavili vaši simptomi?

Alergijski simptomi se navadno pojavijo vsi naenkrat, ko pridete v stik z alergenom. Prehladni simptomi se običajno pojavljajo posamezno in se počasi razvijejo v nekaj dneh.

2. Kako dolgo že imate simptome?

Prehlad se navadno izteče v 7–10 dneh. Alergijski simptomi lahko trajajo tedne ali mesece in bodo prisotni ves čas, dokler boste izpostavljeni alergenu. Če prehladni simptomi trajajo dlje kot 10 dni, se posvetujte s svojim zdravnikom.

3. Kakšno barvo in teksturo ima vaša sluz?

Izcedek iz nosu in kihanje sta pogosta simptoma prehlada in alergij. Toda pogosto lahko ugotovite razliko glede na barvo in teksturo sluzi. Če imate alergijo, bo vaša sluz običajno bistra, redka in vodena. Če ste prehlajeni, je sluz zaradi kašljanja ali kihanja lahko gosta in rumena ali zelena. Rumena ali zelena sluz lahko kaže tudi na okužbo, ki zahteva zdravniško pomoč.

4. Občutite bolečine v telesu?

Prehlad lahko povzroči rahle bolečine v telesu. AlergijaX Alergija
Pretiran odziv imunskega sistema na snov, ki je običajno neškodljiva.
običajno ni povezana z bolečinami v telesu.

5. Kateri letni čas je?

Prehlad je pogostejši v zimskih mesecih, vendar se lahko pojavi kadar koli v letu. Celoletne alergijeX Celoletne alergije
Značilno pretiran odziv imunskega sistema na nekatere alergene (glejte: Alergeni), ki se pojavljajo v zaprtih prostorih, kot so spore plesni, živalski prhljaj, ščurki ali pršice. Alergije v zaprtih prostorih skupno imenujemo tudi celoletne alergije. Celoletne alergije navadno trajajo dlje časa kot…
se lahko pojavljajo skozi vse leto, sezonske alergijeX sezonske alergije
Kronična bolezen, za katero je značilen pretiran odziv imunskega sistema na nekatere alergene, ki se pojavljajo na prostem, kot so cvetni prah dreves, trave ali plevela, spore plesni itn. Imenuje se tudi seneni nahod ali sezonske alergije.
pa so pogostejše spomladi do jeseni, ko je v zraku velika količina cvetnega prahuX količina cvetnega prahu
Izmerjena količina cvetnega prahu v zraku. O količini se običajno poroča pri treh vrstah cvetnega prahu: trave, dreves in plevela. Meri se količina delcev na kubični meter zraka, ki se izrazi z ustrezno ravnjo: odsotna, nizka, zmerna, visoka ali zelo visoka.
.1

LITERATURA:

  1. Treatment of the Common Cold in Children and Adults. Dostopano April 2021.
  2. Common Colds: Protect Yourself and Others. Centers for Disease Control and Prevention. Dostopano April 2021.

IZDELKI

Claritine® kombo

Claritine® kombo

Zdravilo Claritine® kombo blaži simptome, ki spremljajo alergijski rinitis (seneni nahod) in virusni rinitis. Blaži simptome, kot so kihanje, smrkanje ter srbenje nosu, odmaši nos in srbenje ter solzenje oči.

Claritine® S

Claritine® S

Zdravilo Claritine® S lajša simptome, povezane z alergijskim rinitisom, kot so kihanje, izcedek iz nosu ali srbenje nosu in pekoč občutek v očeh ali srbenje oči.