Vse o pršicah

Če še tako pogosto čistite, se lahko naslednji dan pojavi kup prašnih delcev. Vendar pa obstajajo preprosti načini za zmanjšanje količine pršic in spremljajočih simptomov alergije na prah.

Vse o pršicah

Če še tako pogosto čistite, se lahko naslednji dan pojavi kup prašnih delcev. Vendar pa obstajajo preprosti načini za zmanjšanje količine pršic in spremljajočih simptomov alergije na prah.

Nasveti za alergike na prah

Pršice so mikroskopske žuželke z osmimi nogami, ki živijo od odmrle človeške kože in prhljaja hišnih ljubljenčkov v delcih prahu. Najdemo jih lahko povsod, kjer se nabira prah – v gospodinjskih tkaninah, kot so blazine in odeje, na vrhu hladilnika, pod pečico, na drobnarijah in skoraj v vseh kotičkih vašega doma.

Čeprav se ni mogoče popolnoma rešiti teh pogostih sprožilcev celoletnih alergij, lahko v nadaljevanju najdete nasvete za zmanjšanje količine prahu in spremljajočih alergijskih simptomov.

Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

V povprečnem domu se lahko vsako leto nabere skoraj 20 kilogramov prahu.1

Preprečite nastajanje prašnih kroglic

 • Na postelji, vzmetnicah in še posebej blazinah uporabite protialergijske prevleke.
   
 • Vsak teden sesajte s HEPA -filtrom ali dvojno vrečko. Pazite, da 20 minut po sesanju ne hodite v prostor, da se poleže prah, ki ga niste zajeli.2 Redno brišite prah z vlažno gobico ali krpo. Suha krpa lahko dvigne prah. Med čiščenjem obvezno nosite zaščitno masko in rokavice, da zmanjšate izpostavljenost prašnim alergenom.
   
 • Če je mogoče, zamenjajte preprogo od stene do stene s parketom.
Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

V enem gramu prahu je lahko na stotine mikroskopskih pršic.3

Upravljanje vlage

 • Relativna vlažnost v vašem domu naj bo pod 50 odstotki.
   
 • V trgovini s strojno opremo poiščite poceni higrometer (merilnik vlažnosti) za merjenje in uravnavanje ravni vlage v vašem domu.
   
 • Postavite razvlaževalnik na vlažna območja, da bo vlaga pod nadzorom.
Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

Pršice ne pijejo vode. Namesto tega absorbirajo vodo iz vlage v zraku.4 Zato so pršice pogostejše v vlažnih delih vašega doma poleti in v vlažnih podnebjih skozi vse leto. Vendar pa se nekaterim alergikom simptomi alergije na prah poslabšajo pozimi, ko več časa preživijo v zaprtih prostorih.

Filtrirajte prah5

 • V enoto za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo (HVAC) vstavite HEPA -filter z vrednostjo MERV (najmanjša vrednost poročanja o učinkovitosti) 11 ali 12. Vrednost boste našli na embalaži.
   
 • Redno menjajte filter ter pregledujte in servisirajte enoto HVAC.

LITERATURA:

 1. Allergy Dust Mites. ENT and Allergy Center of Missouri. University Physicians. University of Missouri Health Center.
 2. Dust Mites. National Institute of Environmental Health Services. Dostopano April 2021.
 3. CINTEZA, M., & DAIAN, C. (2014). House Dust Mite – the Paradox. Mædica, 9(4), 313–315. Dostopano April 2021.
 4. Dust Mite Allergy. Mayo Clinic. Dostopano April 2021.
 5. Should You Have the Air Ducts in Your Home Cleaned? United States Environmental Protection Agency. Dostopano April 2021.