Potovanje z alergijami

Če se odpravljate do babice ali pa na sanjske počitnice na plaži, si oglejte te preproste nasvete, ki vam bodo med potovanjem pomagali zmanjšati število sprožilcev alergij.

Potovanje z alergijami

Če se odpravljate do babice ali pa na sanjske počitnice na plaži, si oglejte te preproste nasvete, ki vam bodo med potovanjem pomagali zmanjšati število sprožilcev alergij.

Nasveti za potovanje z alergijami

Pomislite na svoj cilj

Bližina velikega vodnega rezervoarja, kot je morje, lahko pomaga zmanjšati izpostavljenost cvetnemu prahu glede na vrste dreves in trav, prisotnih v bližini. Za počitnice na plaži izberite lokacijo, ki ni v bližini trav in dreves, ki sproščajo močan cvetni prah , na primer leska, breza, trave, ambrozija ali hrast. Tudi križarjenja so lahko dobra izbira za ljudi s sezonskimi alergijami. Čeprav lahko delce cvetnega prahu zanese tudi na morje, je daleč od kopnega manj verjetno, da bodo ti povzročili alergijsko reakcijo, saj jih lahko obalni vetrovi hitro razpršijo. Nekatere križarke imajo celo »alergikom prijazne« kabine.

Kamor koli že boste šli na počitnice, si oglejte lokalno napoved cvetnega prahu, da boste lahko pripravljeni.

Alergijam prijazno letenje

Prhljaj hišnih živali, spore plesni, pršice in cvetni prah se lahko z vami vkrcajo na letalo prek oblek, čevljev, las in prtljage. Če želite zmanjšati izpostavljenost, obrišite mizico, naslone za roke in okensko površino letalskega sedeža s čistilnimi robčki ter jih zavrzite v zatesnjeno vrečko.

Nizke stopnje vlažnosti v letalskih kabinah lahko povzročijo dehidracijo, ki lahko draži vaše alergije.1 Pijte veliko vode, da ostanete hidrirani, in imejte s seboj svoja zdravila proti alergiji, če se med letom pojavijo simptomi. Zdravila hranite v originalni embalaži, da se izognete težavam z upravo za varnost prometa.2

Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

Velika verjetnost je, da alergeni hišnih živali skupaj z vami nabirajo kilometre – če vaš hišni ljubljenček ni skupaj z vami v nosilcu pod sedežem, pa so gotovo prisotni delci prhljaja na oblačilih ali čevljih. Študija je pokazala, da je bil najpogostejši mačji alergen odkrit v 100 odstotkih preizkušenih letalskih sedežev.2

Načrtujte čas vožnje

Nekatere raziskave kažejo, da lahko delci cvetnega prahu in onesnaženost zraka zaradi emisij izpušnih plinov iz vozil skupaj vplivajo na poslabšanje alergij. Da bi zmanjšali izpostavljenost, načrtujte vožnjo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je promet običajno manjši. Pazite, da bo klimatska naprava vklopljena in okna zaprta, tako da spore cvetnega prahu ne morejo priti v notranjost.

Poiščite več nasvetov za zmanjšanje alergenov v avtomobilu, preden se odpravite na pot.

Pri nastanitvi naj ne bo prostora za alergene

Pred rezervacijo potovanja pokličite recepcijo in preverite, ali ima hotel sobe, primerne za alergike. Pazite, da namesto odpiranja oken hotela uporabljate klimatsko napravo in tako zmanjšate izpostavljenost cvetnemu prahu. Prav tako lahko s seboj vzamete protialergijsko prevleko na zadrgo, s katero prekrijete hotelsko posteljnino in zmanjšate izpostavljenost pršicam.

Imejte pri roki zdravila proti alergijam

Zdravila za alergijo je dobro hraniti v torbici ali nahrbtniku, da ste pripravljeni kjer koli na svojih potovanjih. Claritine® S in Claritine® kombo ne povzročata zaspanosti*, sta preprosta za uporabo in namenjena lajšanju simptomov alergij na poti.

*Če se uporabljata v priporočenem odmerku.

LITERATURA:

  1. Sánchez-Borges, Mario & Cardona, Victòria & Worm, Margitta & F. Lockey, Richard & Sheikh, Aziz & Greenberger, Paul & J. Ansotegui, Ignacio & Ebisawa, Motohiro & El-Gamal, Yehia & Fineman, Stanley & Geller, Mario & Gonzalez-Estrada, Alexei & Tanno, Luciana & Thong, Bernard. (2017). In-_light allergic emergencies. World Allergy Organization Journal. 10. 10.1186/s40413-017-0148-1.
  2. Countless Tiny Creatures May Be Traveling for Thanksgiving Right Alongside You. Dostopano April 2021.