Celoletne alergije pri otrocih

Poiščite preproste nasvete, s katerimi boste lažje nadzorovali alergijske simptome celoletnih alergij pri otrocih doma, v šoli ali pri starih starših.

Celoletne alergije pri otrocih

Poiščite preproste nasvete, s katerimi boste lažje nadzorovali alergijske simptome celoletnih alergij pri otrocih doma, v šoli ali pri starih starših.

Pregled

Vaš dom naj bo zabaven in varen prostor za igro in rast vaših najmlajših. Vendar je pri celoletnih alergijah pri otrocih lahko tudi vir alergijskih simptomov, kot so kihanje, izcedek iz nosu in srbeče, solzne oči. Celoletne alergije se lahko pojavijo kadar koli v letu. Ker pa otroci v hladnejših mesecih pogosto preživijo več časa v stanovanju, so lahko celoletne alergije še posebej moteče pozimi.

Izberite alergijo, če želite izvedeti več:

ALERGIJE NA HIŠNE ŽIVALI

ALERGIJE NA PRAH

ALERGIJE NA PLESNI

ALERGIJSKI SIMPTOMI PRI OTROCIH

outlined runny nose
Izcedek iz nosu
itchy, watery eyes icon
Srbeče, solzne oči
outlined nose sneezing
Kihanje
outline of an itchy nose or throat
Srbeč nos ali grlo
illustration of nasal decongestion
Zamašen nos

Alergija na hišne živali

Če ima zaradi vaših kosmatih prijateljčkov vaš otrok izcedek iz nosu in srbeče, solzne oči, te alergijske reakcije ne povzroča njihovo krzno. Gre za beljakovine, ki se pojavljajo v živalskem prhljaju (odmrlih kožnih celicah), slini ali urinu. Ti alergeni se prenašajo na kožo ali kožuh, kjer se otroci najpogosteje dotikajo psov in mačk. Ti delci so tako lahki, da se lahko prenašajo po zraku ter se usedejo na otrokova oblačila in lase.

Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

Pri alergiji na hišne živali večina ljudi najprej pomisli na pse in mačke. Toda beljakovine v prhljaju hišnih živali, ki povzročajo alergijo, najdemo tudi pri hrčkih, zajcih, skakačih, morskih prašičkih in drugih živalih.1

Nasveti za otroke z alergijami na hišne živali

 • DOMAČI ŠTIRINOŽNI PRIJATELJI
  Svojih kosmatih družinskih članov ne puščajte v otrokovo spalnico, otroka pa naučite, da si po igranju s hišnimi ljubljenčki umiva roke.2
   
 • OKOPAJTE LJUBLJENČKE
  Če imate hišnega ljubljenčka, lahko zmanjšate izpostavljenost svojega otroka njegovim alergenom z rednim kopanjem živali.
   
 • DOBRO IZBERITE SVOJO DOMAČO ŽIVAL
  Preden posvojite hišnega ljubljenčka, najprej razmislite le o varstvu ali vzgoji živali, da ugotovite, ali vpliva na alergije vašega otroka. Mačke lahko povzročijo več alergijskih simptomov kot psi. Ampak ne pozabite, da simptome alergije na hišne živali lahko povzročijo tudi krznene živali, ki ne puščajo dlak.
   
 • IGRAJTE SE PAMETNO
  Če svojega otroka pripeljete na obisk k prijatelju, vprašajte, ali imajo tam hišne ljubljenčke, da boste pripravljeni na zdravljenje alergije, če se pri vašem otroku pojavijo simptomi.

Alergija na prah

Pregled

Pršice se pojavljajo v prašnih delcih, ki se naravno odlagajo po vašem domu. Ta mikroskopska bitja živijo od odmrlih kožnih celic in se skrivajo v tkaninah, kot so blazine, vzmetnice, oblazinjeno pohištvo, odeje, preproge in plišaste živali.

Pršice so bolj razširjene v vlažnih predelih vašega doma in v poletnih mesecih. Če pa živite v toplejšem in vlažnem podnebju, so prisotne skozi vse leto.

Outlined lightbulb with rays of light

STE VEDELI?

V povprečnem domu se lahko vsako leto nabere skoraj 20 kilogramov prahu.3

Nasveti za otroke z alergijo na hišne živali

 • ZMANJŠAJTE KOLIČINO PRAŠNIH DELCEV
  Igrače in ostale drobnarije so lahko pravi magnet za pršice in druge alergene. Redno čistite prah z vlažno gobico ali krpo in uporabljajte sesalnik s HEPA -filtrom ali dvojno vrečko. Vsa otrokova oblačila shranite v predale in omare, da se bo v njih kopičilo manj prahu.3
   
 • DOBRO SPITE
  Za zmanjšanje kopičenja alergenov redno perite vso posteljnino in odeje v vroči vodi (vsaj 60 °C).3 Vedno upoštevajte navodila za pranje. Vsaka dva tedna posesajte otrokovo vzmetnico ali pa za vzmetnico in blazino uporabite posebno prevleko proti pršicam. Odločite se lahko tudi za hipoalergene blazine, vzmetnice in pohištvo.2
   
 • OPERITE PLIŠASTE IGRAČE V PRALNEM STROJU
  Iztrebki pršic se sčasoma lahko naberejo na puhu plišastih živali. Za odstranjevanje teh mikroskopskih sprožilcev alergij plišaste živali redno perite z vročo vodo. Prav tako je dobro omejiti število plišastih živali na otrokovi postelji na eno ali dve priljubljeni igrači, da je otrok ponoči izpostavljen manjši količini pršic. 2
   
 • ZNEBITE SE PREPROGE
  Preproge od stene do stene so mehke in prijetne za mlade nožice, a hkrati so tudi magnet za številne celoletne alergije , vključno s prahom, živalskim prhljajem in plesnijo. Razmislite o zamenjavi preproge s parketom. 2

Alergija na plesni

Pregled

Mikroskopske spore plesni, ki lebdijo v zraku kot cvetni prah , lahko pri otrocih sprožijo alergije na plesni. Notranje plesni skozi vse leto izločajo spore in se skrivajo na vlažnih mestih, kot so kleti, kopalnice, pralnice, podstrešja, hladilniki in okenske police. Ker plesen uspeva v vlažnih prostorih, so simptomi alergije na plesni pri otrocih pogostejši v poletnih mesecih, ko je vroče in vlažno. Na bolj vlažnih predelih sveta pa so lahko razširjene tudi skozi vse leto.

Nasveti za otroke z alergijo na plesni

 • OČISTITE STANOVANJE
  Preprečite nastanek plesni z rednim čiščenjem kopalnice, pralnice in kleti. Vlažnega perila ne puščajte dlje časa v pralnem stroju. Zavese za tuširanje, kopalniške ploščice, fuge in napeljave očistite z izdelki za uničevanje in preprečevanje plesni. V kopalnici uporabljajte pralne kopalniške preproge.
   
 • RAZVLAŽEVANJE
  Relativna vlažnost v vašem domu naj bo pod 50 odstotki. V številnih prodajalnah strojne opreme lahko dobite higrometer (merilnik vlage) za merjenje vlažnosti svojega doma. 3 Kadar je preveč vlage v zraku, postavite razvlaževalnik na vlažna območja in v otroško spalnico, da bo vlaga pod nadzorom.
   
 • RAZGRNITE ZAVESE
  Plesen ne mara sončne svetlobe, zato imejte zavese ali senčila čez dan razgrnjena, zlasti v otrokovi spalnici.
   
 • BODITE HIPOALERGENI
  Znoj lahko povzroči plesen v blazinah, vzmetnicah in pohištvu, napolnjenem s penasto gumo. Zato obvezno preverite, ali imajo izdelki oznako »hipoalergeno«.
Zloženi koščki papirja z oblaki znotraj modrega kroga

Želite biti pripravljeni na pregled pri pediatru?

Alergijski pomočnik za starše ima zbrana vsa pomembna vprašanja o alergijah za vašega pediatra, tako da boste pripravljeni na naslednji pregled.