Odprta knjiga obdana s cvetjem.

Alergijski slovarček 

Ta priročen seznam sezonskih in celoletnih alergij vam bo pomagal bolje spoznati na kaj morate biti pozorni pri pogovoru z vašim pediatrom glede alergij.

A

Alergen

Snov, ki jo vaše telo zazna kot tujo in škodljivo ter sproži alergijsko reakcijo.

Alergija

Pretiran odziv imunskega sistema na snov, ki je običajno neškodljiva.

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis je bolezensko stanje, ki ga povzroča pretirana reakcija imunskega sistema na alergene iz rastlin, prahu, plesni in živali. Pogosti simptomi vključujejo kihanje, izcedek iz nosu, srbeče in vodene oči, srbenje nosu ali grla.

Anafilaksa

Huda, življenjsko nevarna alergijska reakcija, za katero so lahko značilni simptomi, kot so znižanje krvnega tlaka, sopenje, bruhanje ali driska ter otekline in koprivnica. Nemudoma je potrebna zdravniška oskrba.

Angioedem

Oteklina, podobna urtikariji (koprivnica), Oteklina na obrazu. Za angioedem je značilna globoka oteklina, ki se pogosto pojavi okoli oči in ustnic ter včasih rok in nog. Nujno je potrebna zdravniška oskrba.

Antigen

Snov, običajno beljakovina, ki jo telo dojema kot tujek.

Antihistaminik

Zdravilo, ki blaži simptome kihanja, srbenja in izcedka iz nosu z zaviranjem histaminskih receptorjev.

C

Celoletne alergije

Značilno pretiran odziv imunskega sistema na nekatere alergene (glejte: Alergeni), ki se pojavljajo v zaprtih prostorih, kot so spore plesni, živalski prhljaj, ščurki ali pršice. Alergije v zaprtih prostorih skupno imenujemo tudi celoletne alergije. Celoletne alergije navadno trajajo dlje časa kot alergije, ki jih povzroča izpostavljenost alergenom na prostem.

Cvetni prah

Drobna praškasta snov, običajno rumene barve, sestavljena iz mikroskopskih zrn, ki se izločajo iz moškega dela cveta, imenovanega prašniki, ali iz moškega storža drevesa.

D

Dekongestiv

Zdravilo, ki odmaši nos.

Dermatitis

Vnetje kože bodisi zaradi neposrednega stika z dražilno snovjo bodisi zaradi alergijske reakcije. Simptomi vključujejo rdečico, srbenje in mehurje.

H

HEPA

Visokozmogljiv zračni filter za delce (HEPA), ki odstranjuje delce v zraku tako, da jih potiska skozi plasti z mikroskopskimi porami, kjer so zajeti.

Hipoalergeni

Izdelki, za katere je manj verjetno, da bodo povzročili alergijsko reakcijo.

Histamin

Naravna snov, ki jo imunski sistem sprosti po izpostavljenosti alergenu. Ko vdihnete alergen, mastociti v nosu in sinusnih membranah sproščajo histamin. Nato se histamin veže na receptorje na bližnjih krvnih žilah, zaradi česar se povečajo (razširijo). Histamin se veže tudi na druge receptorje, ki so v nosnih tkivih, kar povzroča rdečico, oteklino, srbenje in spremembe v izločkih.

I

Imunski sistem

Obrambni sistem telesa, ki nas varuje pred okužbami in tujki.

K

Količina cvetnega prahu

Izmerjena količina cvetnega prahu v zraku. O količini se običajno poroča pri treh vrstah cvetnega prahu: trave, dreves in plevela. Meri se količina delcev na kubični meter zraka, ki se izrazi z ustrezno ravnjo: odsotna, nizka, zmerna, visoka ali zelo visoka.

Količina plesni

Izmerjena količina plesni v zraku. Meri se količina delcev plesni na kubični meter zraka, ki se izrazi z ustrezno ravnjo: odsotna, nizka, zmerna, visoka ali zelo visoka.

Konjunktivitis

Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, tkiva, ki obdaja notranjost veke. Če je vzrok bakterijska okužba, se imenuje »rožnato oko« ali bakterijski konjunktivitis. Če je vzrok alergijski, se imenuje alergijski konjunktivitis.

Koprivnica

Koprivnica (imenovana tudi urtikarija) je srbeča, otekla, mehurčki ali modrica na koži, ki se pojavi kot posledica neželene reakcije telesa na nekatere alergene. Pojavi se lahko kjer koli na telesu, vključno z obrazom, ustnicami, jezikom, grlom ali ušesi.

P

Plesen

Parazitske mikroskopske glive (kot je alternarija), ki lebdijo v zraku kot cvetni prah. Spore plesni so pogost sprožilec alergij in se pojavljajo na vlažnih območjih, kot so kleti ali kopalnice, pa tudi na prostem v travi, kupih listja, senu, mulču ali pod gobami.

Prhljaj živalski

Drobne luske, ki odpadejo z živalske kože in se ujamejo na živalsko krzno ali dlako. Delci prhljaja lebdijo v zraku in se usedejo na površine ter lahko tvorijo velik delež prahu v gospodinjstvu. Pogost vzrok za alergijske reakcije je mačji prhljaj.

Protitelesa

Specializirane beljakovine, ki jih proizvajajo bele krvničke v krvi. Protitelesa iščejo in se vežejo na tuje beljakovine, mikroorganizme ali toksine, da jih nevtralizirajo. So del imunskega sistema.

Pršice

Pogost sprožilec celoletnih alergij. To so mikroskopske pršice, ki živijo v vlaknih blazin, vzmetnic, odej in preprog. Živijo od naših odmrlih kožnih celic. Vdihavanje njihovih iztrebkov lahko povzroči alergijske reakcije, kot so izcedek iz nosu, kihanje in zamašen nos.

R

Rinitis

Vnetje nosne sluznice.

S

Seneni nahod

Glejte Sezonske alergije.

Sezonske alergije

Kronična bolezen, za katero je značilen pretiran odziv imunskega sistema na nekatere alergene, ki se pojavljajo na prostem, kot so cvetni prah dreves, trave ali plevela, spore plesni itn. Imenuje se tudi seneni nahod ali sezonske alergije.

Sinusitis

Vnetje sinusov, ki ga povzroča bakterijska, virusna ali glivična okužba ali alergije.

U

Urtikarija

Urtikarija (imenovana tudi koprivnica) je srbeča, otekla, rdeča izboklina ali modrica na koži, ki se pojavi nenadoma. Lahko je posledica neželene reakcije telesa na nekatere alergene. Pojavi se lahko kjer koli na telesu, vključno z obrazom, ustnicami, jezikom, grlom ali ušesi.