Gre za alergijo ali prehlad?

Prišla je zima in z njo tudi čas prehladov. Ker pa imata prehlad in alergijaX alergija
Pretiran odziv imunskega sistema na snov, ki je običajno neškodljiva.
veliko istih simptomov, je težko ugotoviti, ali gre za alergijo ali pa se vas samo nekaj loteva. Tu so načini, ki vam pomagajo ugotoviti nekatere razlike med alergijo in prehladom, da boste lahko našli pravo olajšanje za svoje simptome. Tudi zdravniku je včasih težko ugotoviti razliko med alergijo in prehladom. Zakaj je tako? Ker so si mnogi simptomi lahko podobni.

Kaj so alergije?

Če ima vaš otrok alergijo, to pomeni, da otrokov imunski sistemX imunski sistem
Obrambni sistem telesa, ki nas varuje pred okužbami in tujki.
 snov, ki je za večino ljudi običajno neškodljiva, zaznava kot grožnjo in preide v obrambni način. Te snovi, ki lahko prihajajo iz virov, kot so cvetni prahX cvetni prah
Drobna praškasta snov, običajno rumene barve, sestavljena iz mikroskopskih zrn, ki se izločajo iz moškega dela cveta, imenovanega prašniki, ali iz moškega storža drevesa.
, prhljaj živalskiX prhljaj živalski
Drobne luske, ki odpadejo z živalske kože in se ujamejo na živalsko krzno ali dlako. Delci prhljaja lebdijo v zraku in se usedejo na površine ter lahko tvorijo velik delež prahu v gospodinjstvu. Pogost vzrok za alergijske reakcije je mačji prhljaj.
, plesenX plesen
Parazitske mikroskopske glive (kot je alternarija), ki lebdijo v zraku kot cvetni prah. Spore plesni so pogost sprožilec alergij in se pojavljajo na vlažnih območjih, kot so kleti ali kopalnice, pa tudi na prostem v travi, kupih listja, senu, mulču ali pod gobami.
 in pršiceX pršice
Pogost sprožilec celoletnih alergij. To so mikroskopske pršice, ki živijo v vlaknih blazin, vzmetnic, odej in preprog. Živijo od naših odmrlih kožnih celic. Vdihavanje njihovih iztrebkov lahko povzroči alergijske reakcije, kot so izcedek iz nosu, kihanje in zamašen nos.
, se imenujejo alergeni. AlergijaX Alergija
Pretiran odziv imunskega sistema na snov, ki je običajno neškodljiva.
ni nalezljiva.

an outline of a cloud

Kaj je prehlad?

Prehlad se pojavi, ko virusu uspe priti v telo. Imunski sistemX Imunski sistem
Obrambni sistem telesa, ki nas varuje pred okužbami in tujki.
se na tujek odzove tako, da napade virus. Nekateri simptomi prehlada, kot sta izcedek iz nosu in zamašen nos, so lahko zelo podobni alergiji, zato je včasih težko ugotoviti razliko. Prehlad je nalezljiv. Prenese se lahko s kihanjem, kašljanjem ali stikom z osebo, ki je prehlajena.1, 2

an outline of a cloud

Običajne značilnosti alergije v primerjavi s prehladom

 

Tukaj so nekateri simptomi, ki so tipični za alergijo in prehlad
an outline of a cloud

Spoznajte nekaj razlik med alergijami in prehladom

AlergijaX Alergija
Pretiran odziv imunskega sistema na snov, ki je običajno neškodljiva.
in prehlad lahko imata podobne simptome, zato je tu nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala ugotoviti, ali morate poseči po izdelku Claritine® S ali pa le poskrbeti za dovolj počitka in toplega čaja.

1. Kako hitro so se pojavili simptomi?

Simptomi alergije se navadno pojavijo vsi naenkrat, ko otrok pride v stik z alergenom. Prehladni simptomi se običajno pojavljajo posamezno in se počasi razvijejo v nekaj dneh.

2. Kako dolgo že ima otrok simptome?

Prehlad se navadno izteče v 7–10 dneh. Simptomi alergije lahko trajajo tedne ali mesece in bodo prisotni ves čas, dokler bo otrok izpostavljen alergenu. Če prehladni simptomi trajajo dlje kot 10 dni, se posvetujte s svojim pediatrom.

3. Kakšno barvo in teksturo ima sluz?

Izcedek iz nosu in kihanje sta pogosta simptoma prehlada in alergij. Toda pogosto lahko ugotovite razliko glede na barvo in teksturo sluzi. Če ima vaš otrok alergijo, bo sluz običajno bistra, redka in vodena. Če pa je otrok prehlajen, je sluz zaradi kašljanja ali kihanja lahko gosta in rumena ali zelena. Rumena ali zelena sluz lahko kaže tudi na okužbo, ki zahteva zdravniško pomoč.

4. Občuti otrok bolečine v telesu?

Prehlad lahko povzroči rahle bolečine v telesu. Alergija običajno ni povezana z bolečinami v telesu.

5. Kateri letni čas je?

Prehlad je pogostejši v zimskih mesecih, vendar se lahko pojavi kadar koli v letu. Celoletne alergijeX Celoletne alergije
Značilno pretiran odziv imunskega sistema na nekatere alergene (glejte: Alergeni), ki se pojavljajo v zaprtih prostorih, kot so spore plesni, živalski prhljaj, ščurki ali pršice. Alergije v zaprtih prostorih skupno imenujemo tudi celoletne alergije. Celoletne alergije navadno trajajo dlje časa kot…
se lahko dogajajo skozi vse leto, sezonske alergijeX sezonske alergije
Kronična bolezen, za katero je značilen pretiran odziv imunskega sistema na nekatere alergene, ki se pojavljajo na prostem, kot so cvetni prah dreves, trave ali plevela, spore plesni itn. Imenuje se tudi seneni nahod ali sezonske alergije.
pa so pogostejše spomladi do jeseni, ko je v zraku velika količina cvetnega prahuX količina cvetnega prahu
Izmerjena količina cvetnega prahu v zraku. O količini se običajno poroča pri treh vrstah cvetnega prahu: trave, dreves in plevela. Meri se količina delcev na kubični meter zraka, ki se izrazi z ustrezno ravnjo: odsotna, nizka, zmerna, visoka ali zelo visoka.
.1

IZDELKI

Claritine® kombo

Claritine® kombo

Zdravilo Claritine® kombo blaži simptome, ki spremljajo alergijski rinitis (seneni nahod) in virusni rinitis. Blaži simptome, kot so kihanje, smrkanje ter srbenje nosu, odmaši nos in srbenje ter solzenje oči.

Claritine® S

Claritine® S

Zdravilo Claritine® S lajša simptome, povezane z alergijskim rinitisom, kot so kihanje, izcedek iz nosu ali srbenje nosu in pekoč občutek v očeh ali srbenje oči.